Is dat nog van deze tijd?

Ik bedoel de diensttijdcriteria in bovenwettelijke WW-regelingen.

Nu gaat u misschien roepen dat de hele bovenwettelijke WW-regelingen niet meer van deze tijd zijn. Dat is ook een leuke discussie.

Maar even terug naar die diensttijdcriteria.
Bovenwettelijke regelingen zitten bijna allemaal zo in elkaar dat je moet voldoen aan een diensttijdcriterium om recht te hebben op een aansluitende uitkering na afloop van de WW. Daar zit wel een zekere logica in: door langer te werken bouw je meer rechten op. Maar pas op, niet al je diensttijd telt mee.
– In het onderwijs telt alleen je onderwijsdiensttijd mee. Wel in alle onderwijssectoren: als je eerst in het PO hebt gewerkt, later in het HBO en tot slot in het VO, telt dit allemaal mee.
– Bij de UMC’s telde vroeger ook al die onderwijsdiensttijd mee, maar tegenwoordig alleen nog je diensttijd bij UMC’s. 
– Bij het rijk, de provincies en de waterschappen telt je diensttijd mee waarin je onder het ABP viel voor je pensioen. Dat is het ruimste criterium dat je in dit verband tegenkomt.
– Bij de gemeenten telde vroeger ook je ABP-diensttijd mee, maar tegenwoordig alleen nog je diensttijd in de gemeentelijke sector.
Er is dus blijkbaar zelfs een tendens tot verdere beperking van de diensttijd die meetelt!

Stel nu, gemeente X ontslaat wegens een reorganisatie twee ambtenaren. Mevrouw A, 55 jaar, is sinds haar 20e in dienst van de gemeente. Meneer B, ook 55 jaar, heeft vanaf zijn 20e in het onderwijs gewerkt, daarna in het bedrijfsleven, en de laatste 3 jaar bij de gemeente. Als ze niet meer aan het werk komen, heeft mevrouw A recht op een uitkering van pakweg 70% van haar laatste salaris tot haar 65e. En meneer B tot zijn 58e of 59e,waarna hij moet aankloppen bij bijstandachtige regelingen, of zich moet laten onderhouden door zijn partner.

Wat rechtvaardigt zo’n verschil?
Het is in elk geval niet de zorgplicht van een werkgever voor een werknemer die lang bij hem in dienst is geweest. Want als mevrouw A maar 3 jaar bij gemeente X had gewerkt en daarvoor ruim 30 jaar bij een andere gemeente, was het uitkeringsresultaat hetzelfde geweest. En ook dan had gemeente X de hele uitkering moeten betalen. Het eigenrisicodragerschap WW volgt zijn eigen ondoorgrondelijke paden.

Is het een belang van de sector om arbeidskrachten binnen te houden? Dat zou kunnen. Dit soort regelingen zal het enthousiasme om in een andere sector te gaan werken zeker niet verhogen. Maar waarom zou bijvoorbeeld een gemeente dat willen? Is een mevrouw A per definitie een waardevoller medewerker geweest dan een meneer B? Ik dacht van niet, en er zijn zelfs goede argumenten te bedenken voor het tegendeel.
In sectoren waarin gebrek aan personeel is, of dreigt, kan ik me wel iets voorstellen bij het bieden van voordelen aan mensen die in de sector blijven. De vraag is dan of die voordelen niet beter tijdens het werk tot uiting kunnen komen dan tijdens de werkloosheidsuitkering.

Ik ben benieuwd wat u ervan vindt.

Anja van Kampen, adviseur sociale zekerheid Loyalis

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: