Herleving…een kwestie van goed werkgeverschap?

Wij krijgen van onze abonnees veel vragen over wat er gebeurt met het recht op een bovenwettelijke werkloosheidsuitkering op het moment dat een werknemer aansluitend op zijn overheids- of onderwijsbaan aan de slag gaat bij een instelling buiten een van deze sectoren.
Kan de vertrekkende werknemer in deze situatie nog wel aanspraak maken op zijn bovenwettelijke rechten wanneer hij bij deze niet-overheids- of onderwijswerkgever zijn baan verliest? En als dit niet zo is, is het dan niet ‘verstandiger’ dat de werknemer eerst een tijdje werkloos is voor hij een nieuwe baan accepteert, dit om zo zijn bovenwettelijke rechten zeker te stellen.

Men kan zich afvragen of met het stellen van deze laatste vraag het goed werkgeverschap niet erg ruim genomen wordt, maar begrijpelijk is de vraag wel. Het maakt voor de werknemer namelijk nogal een verschil of men deze rechten behoudt of niet. Daarnaast is het antwoord op deze vraag natuurlijk ook voor de werkgever zelf van belang: als de werknemer zich niet afgeremd voelt om uit zijn gouden kooi weg te vliegen oftewel aansluitend een andere baan te accepteren, dan kan dit de werkgever aanzienlijk schelen in zijn WW-lasten.

Dus hoe zit dat nou met die bovenwettelijke rechten als uw ex-werknemer aansluitend aan de baan bij u buiten de overheids- of onderwijssector gaat werken en vervolgens deze baan verliest? In een aantal cao’s* is het inderdaad zo geregeld dat een werknemer in deze situatie zijn bovenwettelijke werkloosheidsrechten behoudt. Verliest de werknemer op een gegeven moment zijn niet-overheids- of onderwijsbaan dan wordt gedaan alsof het bovenwettelijk recht in het verleden toch ontstaan is en op dit moment herleeft.

Doel van de regeling is natuurlijk het stimuleren van het aanvaarden van werk buiten de sector en instroom in de WW te beperken. De deur van de gouden kooi wordt opengezet door een zakje goud zaad mee te geven. Werknemers lopen dankzij deze regeling geen risico** op verlies van hun bovenwettelijke rechten bij het aanvaarden van een baan buiten de overheids- of onderwijssector. Voor werkgevers heeft de regeling het belangrijke voordeel dat mensen eerder uit de WW zullen blijven wat aanzienlijk kan schelen in de WW-lasten. Zo kun je zeggen dat de regeling voor beide partijen positief uitpakt. Al zou het de werkgever nog meer schelen als hij ook geen verantwoordelijkheid meer draagt voor de bovenwettelijke lasten …

Het stimuleren van arbeid is vanzelfsprekend een goede zaak, maar doet bij mij wel de vraag rijzen: is het, indien mogelijk, aansluitend accepteren van een baan buiten de sector in deze tijden niet ook gewoon een kwestie van goed werknemerschap?

Astra Bilgoe, adviseur sociale zekerheid Loyalis

*
Wel: MBO, HBO, VO, PO, Universiteiten, UMC

Niet: Provincies, Gemeenten, Waterschappen

**
Onder de gestelde voorwaarden (voor de voorwaarden zie http://www.socialezekerheidswijzer.nl > inloggen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: