Repareren sociale partners de duurverkorting van de WGA LGU?

Je hoort en leest veel over de duurverkorting van de WW van maximaal 38 maanden naar maximaal 24 maanden. Sociale partners zijn druk in de weer om te kijken of, en zo ja, hoe ze dit WW-gat dichten. Minder bekend is dat deze duurverkorting van 38 naar 24 maanden ook geldt voor de loongerelateerde WGA-uitkering (WGA LGU). Een versobering van de WGA die grote financiële consequenties kan hebben voor de werknemer. Deze kan namelijk maximaal 14 maanden eerder worden geconfronteerd met een WGA-vervolguitkering. Een uitkering die maximaal 50,75% van het minimum loon bedraagt. Op dit moment € 765,21 bruto per maand, ongeacht het oude inkomen van de verzekerde.

Duur WGA LGU per 1 januari 2016

De maatregelen gaan in per 1 januari 2016 en bestaan uit een stapsgewijze afbouw van de WGA LGU van maximaal 38 naar maximaal 24 maanden en een aanpassing van de opbouw van het WGA LGU recht. De maatregelen leiden tot circa € 50 miljoen lagere WGA-uitgaven.

Hoe lang een werknemer loongerelateerde WGA krijgt is afhankelijk van het arbeidsverleden van de werknemer op de ingangsdatum van de uitkering. De minimumduur is 3 maanden. Als het arbeidsverleden langer dan 3 kalenderjaren heeft geduurd, krijgt hij voor ieder volledig gewerkt kalenderjaar één maand verlenging, voor zover het arbeidsverleden niet langer is dan 10 kalenderjaren. Na het 10e kalenderjaar arbeidsverleden levert ieder kalenderjaar arbeidsverleden een halve maand uitkeringsduur op (in plaats van één maand voor 1 januari 2016). De maximumduur is 24 maanden.

Overgangsrecht

Voor degenen die op 1 januari 2016 een arbeidsverleden hebben van meer dan 24 kalenderjaren is er overgangsrecht. Dit overgangsrecht voorkomt dat 24 maanden de maximale duur zou zijn voor deze categorie en regelt een geleidelijke afbouw van de uitkeringsduur naar 24 maanden.

Een voorbeeld: werknemer A krijgt WGA op 1 augustus 2016. Het aantal jaren opgebouwd arbeidsverleden van deze werknemer op 1 januari 2016 is 38. Het aantal verstreken en lopende kwartalen op 1 augustus 2016 is 3. De uitkeringsduur voor deze werknemer is op grond van het overgangsrecht: 38 – 3 = 35 maanden (in plaats van 24).

Deze systematiek leidt tot het volgende afbouwschema.

Schema afbouw duur LGU

Wie worden getroffen?

Werknemers met een verzekering die een dekking geeft bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid zitten in de regel veilig. De AOV-verzekering van Loyalis garandeert in ieder geval altijd 70% van het verzekerd inkomen, ook tijdens de eerder genoemde WGA-vervolguitkering. De werknemers zonder verzekering worden wel geraakt. Misschien ligt hier een taak voor sociale partners, zij kunnen werknemers behoeden voor een forse inkomensachteruitgang. De eerder genoemde besparing van € 50 miljoen door lagere WGA-uitgaven biedt in ieder geval perspectief.

Mr. Stijn Hendriks

Adviseur sociale zekerheid Loyalis

NB. Abonnees van de Sociale Zekerheidswijzer van Loyalis vinden op de besloten kennisbank alles over de verkorting van de WGA-LGU: http://bit.ly/1FOIvnV

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: